Powered By Blogger

maanantai 2. huhtikuuta 2018

Mahtava maaliskuu

Maaliskuu alkoi kipakassa pakkassäässä. Kuukauden ensimmäinen viikko meni mukavasti auringosta ja kauniista talvisäästä nauttien. Oikeastaan koko kuukausi oli pääpiirteissään kunnollinen, voisiko sanoa vanhanajan talvikuukausi muutamia sumupäiviä lukuunottamatta.


Jäätä riitti sekä Hankoniemen etelä-, länsi- että pohjoispuolella. Viimeksi meri on ollut niemen ympärillä tällä tavalla jäässä talvella 2013. Jäänmurtajakin näkyi avaamassa väylää heti kuukauden ensimmäisenä päivänä, jolloin kävin ihastelemassa Långörenin pitkää niemeä/särkkää Hankoniemen etelärannalla. Kaupungin keskusta näyttäisi olevan tosi kaukana, mutta Långöreniltä sinne on linnuntietä matkaa vain noin 4 kilometriä.





Merivartioston alus vartioi joskus pidempiäkin aikoja Hangon edustalla joko eteläisellä tai läntisellä merialueella. Kuvauspäivänä alus oli matkalla Hangon läntisellä selällä. Pikkuvarpusia näkyy ja kuuluu jostain kumman syystä aika usein orapihlaja-aitojen oksilta.



Koskikara löytyi yllättävästä paikasta, johon oli kerääntynyt myös paljon laulujoutsenia talven viettoon. Liekö maamme eteläisin koskikara. Samassa paikassa oli myös sorsia ja muita pienempiä vesilintuja sekä yksi harmaahaikara.






Viherpeippo on useaan otteeseen talven mittaan tullut syömään ruusunmarjojen siemeniä.


Talviset siniset hetket ovat satumaisen upean värisiä. Tämä kuva on otettu 3.3.


Pilkkimään on helppo mennä, kun jäällä ei ole paljon lunta ja matka taittuu nopeasti pyöräilemällä. Tänä talvena jäällä on näkynyt lähes kaikilla mahdollisilla kulkuneuvoilla kulkijoita - autoilijoita, moottoripyöräilijöitä, polkupyöräilijöitä, potkukelkkailijoita, hiihtäjiä, luistelijoita (myös retkiluistelijoita) ja myös jääpurjehtijoita. Merivartijakin otti menopelikseen moottorikelkan.







Rannoille kertyneestä jääsohjosta muodostuu kauniita, erilaisia jääkasoja. Etelärannan puolella aurinko lämmittää sen verran, että siellä saattaa hyvällä mielikuvituksella nähdä jopa jäisen elefantin. Koska jäällä ei ollut lunta, niin nastalliset jalkineet oli parhaat, jos jäällä halusi kävellä.





Tämän kuvan ulkomaalainen, työmatkalla Hangossa ollut mies ei ollut koskaan nähnyt jääpeitteistä merta, jäätyneen järven kylläkin. Jäälle piti mennä istumaan ja poseeraamaan muistoksi tästä reissusta.



Sorsat ja muut linnut olivat jonkun aikaa pienoisessa pulassa, kun avovettä ei ollut. Nämä linnut olivat löytäneet uimahuoneen luona Hangon kaupungin avoinna pitämän avannon. Kesykyyhkyt eivät veteen menneet, mutta janoisina yrittivät ylettyä juomaan. Palokärki naputteli puun tyvessä eräänä aamuna kävelylenkkini varrella ja joutsenia lenteli koko kuukauden ajan paikasta toiseen sen mukaan mistä ruokaa ja avovettä löysivät.






Hangonkylän satamassa jäällä kävellessä näkyi hyvin, että merivesi oli jäätyessään ollut muutaman kymmenen senttiä korkeammalla. Koska pakkasta riitti, jäädytin tulppaaneja eri muotoisiksi asetelmiksi pihalle. Luonnon omaa jäätaidetta voi ihailla meren jäällä. Koska vesi oli laskenut, niin jää muodosti kivien ympärille kauniita pyramidin muotoisia rakennelmia.




Sinisorsien pään väritys vaihtelee paljon sen mukaan miten auringon valo niihin osuu. Joskus pää näyttää vihreältä, joskus taas siniseltä. Täällä on jo useamman vuoden asustellut yksi väriviallinen sorsaherra, jonka pään väritys erottuu selkeästi muiden sorsien värityksestä. Koska ruokaa ei merestä saanut, hyväntahtoiset ihmiset kävivät ruokkimassa sorsia ja muutamia harvoja naurulokkeja, joita jo oli tullut. Yksi talvipukuinen naurulokki eräänä päivänä luuli rannalta löytämäänsä muovikappaletta ruuaksi ja kuskasi sitä lähemmäs 10 metriä, kunnes huomasi, ettei se ollutkaan syötävää.






Kylmimmän pakkaskauden metsäkauriit ja valkohäntäpeurat viettivät metsän suojassa, mutta kun ilmat vähän alkoivat lämmetä, niitä näki ruokaa etsimässä. Eräänä lauantaiaamuna kolme valkohäntäpeuraa tuli jopa aivan ikkunan taakse etsimään ruokaa lintujen ruokintapaikaltani.






Heti, kun Länsisataman eteläpuolella avautui pienen pieni avovesialue, sinne kerääntyi jo tänne muuttaneita tai ulompaa mereltä tulleita joutsenia, sorsia, isokoskeloita, tukkasotkia ja sekä kyhmy- että laulujoutsenia. Ties miten monta ateriaa alueella lentänyt merikotka oli saanut tästä porukasta.







Maaliskuussa oli muutamia sumuisia tai oikeastaan merisavuisia päiviä, jolloin näkyvyys oli vain muutamia satoja metrejä, jos sitäkään.



Aamukävelyllä on nautinnollista seurata luonnon omia ihmeitä, kuten peilikirkasta jäätä, puussa kiipeilevää oravaa ja joka aamu samassa sähkötolpassa käpyään naputtavaa käpytikkaa. Vihervarpusia näkyi koko kuukauden ajan lintujen ruokintapaikalla. Kuvan kaunis koiras sattui juuri kuvanottohetkellä ilmeisesti kutsumaan muita ruokailemaan.





Kevät teki tuloaan. Muuttavia vesilintuja saapui päivittäin lähes ruuhkaan asti nauttimaan avovedestä. Kaunis uivelokoiras ja alli-neitikin esittäytyivät kuvaajalle. Riidolta ei vältytty, mutta sopuisasti lopulta kuitenkin elettiin.














Kun sorsaparvi lehahtaa lentoon varoituksen merkiksi, on syytä kääntää katse ja kamerat taivaalle. Tältä näyttää kuvaaminen, kun yläpuolella pyörii 5 - 6 merikotkaa.




Joutsenten symmetrisiä lemmenleikkejä on ihastuttavaa seurata ja pareittain liikkuvia lintuja on muutenkin paljon. Telkkien kosiokeikistelyä voi seurata pidempäänkin. 









Ahti suo antejaan myös talvella, jos viitsii laittaa jään alle verkot ja käydä ne päivittäin kokemassa. Paljon kauniita talvipäiviä ja muutama erikoisen kaunis, talvisen värinen auringonlasku osui maaliskuulle.





Joutsenia näkyi milloin missäkin, muutama siellä ja enemmän jossain muussa paikassa. Ruokaa oli saatava, oli sää mikä tahansa ja tuuli mistä suunnalta milloinkin. 















Kuukauden viimeisenä viikonloppuna tuuli navakasti lounaasta, jolloin lähelle Itäsatamaa oli kokoontunut parhaimmillaan lähes sadan muuttavan kyhmyjoutsenen parvi ruokailemaan ja pitämään tuulta. Epäsovulta ei vältytty, kun ruokaa ei ihan riittämiin tainnut kaikille olla.






Mustarastaita on näkynyt koko talven, mutta vasta maaliskuussa niille kelpasi ruuaksi tarjoilemani omena. Kottaraisia tuli kuukauden loppupuolella sisemmälle Hankoniemeä suojaisaan, aurinkoiseen paikkaan, vaikka ruoka tiukassa taisi ollakin. Kyhmyjoutsenet vahtivat heti tänne tultuaan omaa reviiriään ja kun avovettä on länsirannalla vain vähän, niin kiistaa tulee reviirille yrittävien laulujoutsenten kanssa. Tällä kerralla kyhmyjoutsenpariskunta päätti suunnata kulkunsa auringonlaskun suuntaan ja jätti laulujoutsenet ruokapaikalle.







Talvisia pilviä on mielenkiintoista seurata. Eräänä loppukuun päivänä oli liikkeellä lumikuuroja sataneita pilviä enemmänkin. Pilvet taisivat olla ns. alasinpilviä.



Anklarensbukten on pieni lahdelma muutama kilometri kaupungin keskustasta itään niemen etelärannalla. Sinne oli lennähtänyt viimeisellä viikolla kymmenittäin joutsenia, muutamia meri- ja kanadanhanhia ja muita muuttavia vesilintuja. Käyntini päätteeksi 7 harmaahaikaraa ilmestyi kuin tyhjästä rannan kiville.








Merisavu on erikoinen luonnonilmiö. Sumu tulee yllättäen ja häipyy samalla lailla yllättäen. Oli taianomaista olla aivan yksin merisavun keskellä muuttolintujen kanssa, kun maailma ympäriltä oli ikäänkuin kokonaan kadonnut.





Merimetsojen parvi saapui kaupunkiin ja vaihtoi paikkaa tuulen mukaan saarten suojaiselle puolelle. Jos tarkkaan katsoo, niin näkee koiraiden keväisen juhlapuvun. Samalla reissulla pieni kaunis, muusta parvesta erillään oleva alli-neiti tuli keikistelemään aivan kuvaajan eteen ja sukelteli silloin tällöin ruokaa itselleen. Metsähiiri ei onneksi ole tullut sisään, vaan on koko talven käynyt hakemassa ruokaa itselleen lintulaudan alapuolelta ja häipynyt pihan puskien alle.





Kuukauden viimeinen viikko vietettiin muutaman asteen pakkassäässä ja lähes joka päivä auringonpaiste helli meitä ja muuttolintuja. Haahkat ovat yksi kevään merkki ja tällä viikolla näin ensimmäiset tämän kevään haahkat. Koiraat varsinkin ovat komeita lintuja! Hankoniemen pohjois- ja länsirannalla pilkittiin vielä ja etelärannalla meri oli avoin. Maaliskuun päätti ja huhtikuun aloitti pääsiäinen.














1 kommentti:

  1. Onpa sinulla tosi runsas määrä eri lintulajeja esillä tässä postauksessasi. Kyllä Hangossa näkee paljon lintuja talviaikaankin.

    VastaaPoista