Powered By Blogger

perjantai 16. helmikuuta 2018

Troolarisatamassa eli Kläppuddenin suojassa

Hangon Länsisataman kupeessa, entisessä troolarisatamassa meri pysyy talvisin avoinna satamaliikenteen ansiosta niin, että monet sorsat talvehtivat täällä. Hyväntahtoiset ihmiset ruokkivat niitä läpi talven. Myös muita lintuja kokoontuu tähän suojaisaan poukamaan. Osa tulee yksin, osa pareittain, toiset parvissa. Mitä pidemmälle kevät edistyy, sitä useampia vesilintulajeja täällä näkee. Paikka on myös lintubongareiden suosiossa.

Kläppudden kalastajavajan takana.


Entisen troolarisataman länsirannalla on paljon Hangolle tyypillisiä pieniä, punaisia kalastajavajoja.



Satamahinaajat Artemis ja Ajax troolarisataman itärannalla valmiina lähtöön avustamaan rahtilaivoja satamaantulossa.


Tapanani on lähes päivittäin käydä kameran kanssa "tarkistamassa tilanne" troolarisatamassa. Tänään huomasin ensimmäisenä kalliolla nukkuvan viime kesän kyhmyjoutsenen poikasen. Se ei välittänyt lainkaan, vaikka liikuin suhteellisen lähellä. Nosti vain välillä päätään ja jatkoi uniaan. Kerkisin moneen kertaan miettiä onko se loukkaantunut, sairas vai vain kerta kaikkiaan vietävän väsynyt. Mistä lie kaukaa lentänyt ja tänne tullut lepäilemään... 




Sorsat saivat kaikessa rauhassa kulkea ohi.


Yksi monista sorsien ruokkijoista sattui tulemaan paikalle ja voi sitä riemua taas, kun sorsat, lokit ja paikan "talviasukki" kyhmyjoutsen Svanhild saivat ruokaa. 


Svanhild on tottunut lintujen ruokkijoihin, se ottaa jopa leipäpalan kädestä purematta sormia. Joskus lokit ja sorsat vievät sen evään nokan edestä.







Lounaan jälkeen, kun ollaan rauhoituttu, monet linnut pitävät kylpyhetken. 



Meriveden korkeuden vaihtelu muodostaa hauskoja jääkoristeita täälläkin.




Ihan kuin talviasukki Svanhild olisi ollut huolissaan kalliolla uinailevasta sukulaisestaaan, kun se kävi pariinkin otteeseen tutkailemassa nukkujaa.


Nukkuja oli ilmeisesti ollut paikoillaan useamman tunnin, kun märät pyrstösulat oli vähän jäätyneet.



 Herätys ja höyhenpeite järjestykseen, niin ollaan valmiina lähtöön...



Vähän jäykänlaista oli ylösnousu, mutta onnistui kuin onnistuikin.





Ensimmäiset räpylänvedot oli vähän hankalia, kun pyrstösulista piti saada jääpaakut pois, mutta sen jälkeen meno oli sulavaa kuten joutsenten uinti yleensäkin.


Muutama varis tulee paikalle ihan vaan tarkkailemaan maailman menoa lintuperspektiivistä.


Tukkasotkakoiras tuli myös pesupuuhiin, aikansa putsattuaan itseään hypähti takaisin veteen ja jatkoi matkaa lajitovereiden joukkoon.





Rouva isokoskelo suorittamassa perjantaiputsaustaan. Olisiko lintumaailmamme Tina Turner! 






Pieniä, pittoreskejä kalastajavajoja on myös Kläppuddenin etelärannalla, jossa kesäaikaan voi vaikka istua rantakalliolla, nauttia merinäköalasta ja auringosta.



 Kläppuddenin etelärannalta näkyy Tulliniemen luotsiasema ja manner-Suomen eteläisin kärki.



1 kommentti: