Powered By Blogger

sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Koskikaraa etsimässä

Koskikara, kottaraisen kokoinen varpuslintuihin kuuluva vikkelä lintu muuttaa pohjoisemmilta leveysasteilta talvehtimaan eteläiseen Suomeen. Se viihtyy virtaavien vesien ääressä ja ainoana varpuslintuna sukeltaa itselleen näppärästi ruokaa tummanpuhuvista vesistä. Koskikara on rauhoitettu lintu. Kauniina helmikuisena lauantaina, kun talvi oli vihdoin täällä ja meri saanut jääpeitteensä Hankoniemenkin ympärillä, lähdin aurinkoisen aamukävelyn jälkeen etsimään koskikaraa Inkoosta Fagervikin kartanon koskelta parhaan ystäväni kanssa.



Aamukävelyllä tapasin kalastajan virittämässä ensimmäistä kertaa moneen talveen verkkoa meren jään alle.



Ihan joka paikkaan ei kannata kävellen mennä, sillä virtapaikkoja on yllättävissäkin paikoissa. Tässä kuvassa kuitenkin aivan tavallinen halkeama jäässä.



Fagervikin kartanon päärakennus valmistui vuonna 1773. Fagervikissä on toiminut vuosina 1646 - 1902 maamme vanhimpiin kuulunut rautaruukki, jonka historiallinen alue on säilynyt nykypäivään asti. Kyllä, tiekyltti ihan oikeasti on noin vinossa.


Kartanon koskeen, tai oikeastaan jokeen, kuuluu kolme erillistä ja eri korkuista koskipaikkaa, tässä lähinnä kartanon tiluksien halki kulkevaa Fagervikintietä (osa historiallista Kuninkaantietä) sijaitseva.  


Hämmästelin, kuinka nopeasti virtaava vesi oli jäätynyt, tämän jääpeitteen alla vesi virtasi vielä iloisena. Kuva otettu sillalta alaspäin.


Montaa minuuttia ei tarvinnut odottaa, kun koskikara iloisesti hypähti jostain jäälle ja siirtyi tepastellen suojaisampaan paikkaan - olisiko peräti mennyt vähäksi aikaa huilaamaan, kun sain joenuoman toiselta puolelta sitä ihan rauhassa muutaman minuutin kuvata ennenkuin se ykskaks joko lennähti pois tai sukelsi veteen. Oli niin nopea liikkeissään, että aina ei voinut olla varma mihin suuntaan lintu lähti.


T
Tämä yksilö on rengastettu. Olin noin viikkoa aikaisemmin kuullut radiosta luonto-ohjelman, jossa oltiin juuri täällä rengastamassa koskikaraa, tämä ehkä on yksi niistä tai olisiko ainoa




Taaimmainen rakennus, entinen ruukin tinaamo, toimii museona ja sen yhteydessä on kesäaikaan avoinna kahvila. Joen uoma kulkee näiden kahden rakennuksen välissä ja siellä sain kuvattua koskikaraa lähempänä kuin muualla.


Tässä ollaan jo menossa ylöspäin jokea, kun lintu istuskelee kapean kävelysillan luona.



Veteen oli jäätynyt kauniita kuvioita joko kasvien varsiin tai ihan jostain muusta syystä.




Lintu yllätti muutaman kerran ilmestymällä milloin mistäkin näkyviin.








Kesäisin tuolla pulppuaa kaunis suihkulähde.


 


Ylin koskipaikka näytti tältä ylempää rinteestä katsottuna. Vesi virtasi jättäen jäisiä jälkiä itsestään.




Kartanon pieni, kaunis kirkko kellotorneineen Bruksträsket-nimisen järven jäältä katsottuna.




Kartanorakennus on kolmikerroksisena jykevä. Sitä ympäröi ranskalainen puutarha. Kerrotaan, että täällä saattaa aistia ruukinkummituksen, Sinisen Ladyn, läsnäolon. 


Matalia, pieniä puisia, entisiä työväenasuntoja on kyläkirkon läheisyydessä.



Kartanorakennuksen portin pielessä on yksityistien merkki, joten sinne tuskin saa mennä.



Joku eläin, rusakko, metsäjänis, metsäkauris tai muu oli lähtenyt aika harvalautaista siltaa pitkin ylittämään jokea, mutta kääntynyt takaisin. 



Kuninkaantien eteläpuolella joessa on suvantopaikka, johon koskikara myös lennähti, seisoi jään reunalla ihmettelemässä ja kävi tutkimassa vettä avoimen alueen molemmin puolin. 



Joen alajuoksun koskesta emme lintua enää löytäneet, vaikka se aivan selvästi tähän suuntaan lensi. Saattoi kääntyä huomaamattamme takaisin, sillä se yleensä lentää kosken yläjuoksulle ja lähtee sieltä alaspäin etsimään ruokaa käyttäen hyväkseen kosken virtausta - ehkä säästääkseen näin energiaa.



Minkä vesi erottaa, sen lossi yhdistää. Tässä odotetaan Barösundin lossia muutaman kilometrin päässä Fagervikin kartanosta. Sinisorsapariskunta oli jäänyt lossin avoimena pitämään väylään ilmeisesti talvehtimaan, sillä ruokaa nousee pohjasta lossin aiheuttamien pyörteiden ansiosta.



Korssundetin sillalla piti kotiin tullessa pysähtyä ihailemaan talvisen auringonlaskun värejä ja kuvaamaan taivaalla katsellutta yli puolikasta kuuta. 




8 kommenttia:

  1. Tuttuja maisemia, olen muistaakseni toissakesänä käynyt noilla seuduin! Taidan yrittää huomenna nähdä koskikaran, tiedossa pari paikkaa! Jos jompi kumpi tuottaisi tulosta! Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tillariina K. Toivottavasti koskikara löytyy, se on hauska lintu kuvata. Onpa sulla upeita lintukuvia - ja muitakin. Huomasin, että olet käynyt Hämeenlinnassa Kantolanniemellä kuvaamassa entisen viljasiilon seinään maalattua upeaa muraalia. Olen lapsuudessa/nuoruudessa asunut aivan viljasiilon vieressä silloisen OTK:n varastokeskuksen yhteydessä, kun isä oli varastokeskuksessa töissä. Hauskoja sattumia. Kuvausonnea sinulle!

      Poista
  2. Kaunis tuo Fagervikin kartanon ympäristö on talvellakin. Itse olen käynyt siellä vain kesäaikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Tehkää jotos sinne joku päivä nyt, kun on lunta ja koskessä jäätäkin :) Ajan tuosta ohi tuttaville silloin tällöin ja melkein joka kerta pysähdyn jotakin kuvaamaan.

      Poista
  3. kiva reissu teillä on ollut ja tuloksena onnistuneita kuvia.
    Me teimme saman kierroksen kesällä muutama vuosi sitten, tuloksia voi katsella sivustolla https://seija.kuvat.fi/kuvat/Ymp%C3%A4rist%C3%B6oppia+Fagervikist%C3%A4+ja+Bar%C3%B6sundista/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Seija! Ajan tuttaville Barösundiin mennessä Fagervikin kartanon ohi ja melkein aina täytyy jotain kuvata tuossa kohdassa, jos sää vaan on suotuisa. Hienoja kuvia kansioissasi!

      Poista