Powered By Blogger

maanantai 19. helmikuuta 2018

Hangon rannoilla eilen ja tänään

Sää kylmeni eilen iltapäivällä, kun aurinko valloitti taivaan pilviltä iltapäivän päätteeksi muuttaen maisemat kauniin talvisiksi. 50 - 60 joutsenen ryhmä oli tehnyt välilaskun Hankoniemen pohjoisrannalla olevan Silversandin uimarannan tuntumaan ja yritti toisiaan tönien innoissaan syödä pienellä alueella jääsohjon seassa. Liikkuminen sohjossa oli hiukan hankalaa ja lentoonlähtö vieläkin hankalampaa, kun kunnollista kiitorataa ei enää ollut. Tänään aamu valkeni aurinkoisena ja kylmänä.


Vähän piti lämpimiksi välillä laulaa kuorossa, laulujoutsenia kun ollaan.



Liikkuminen näytti rannalta katsoen työläältä, mitä se varmasti olikin.


Emo näytti pitkään tälle poikaselle lähtömerkkiä nyökyttelemällä päätään ja poikanen vastasi samoin nyökkäämällä


Tule, tule vaan - mennään tästä jään reunan yli, otetaan muutama askel ja sitten lennetään.



Kun laulujoutsenet äänekkäästi lähtivät lentoon, lähes koko joukko valpastui ihmettelemään menoa.


Monet kyhmyjoutsenet liikkuivat pareittain. Laulujoutsenet toki osoittavat lempeä toisilleen aivan samoin, mutta kun kaula ei taivu kaarelle, niin ele ei ole yhtä sydämellisen näyttävä.


Vedestä eli jääsohjosta noustiin välillä jäälle - jos päästiin. Jää tuppasi pettämään alta, ei pelkästään jäälle noustessa, vaan myös lentoonlähdön aikana eli ei onnistunut lentoonlähtö aina ihan kuten Strömsössä.




Uusi yritys.


Ei meillä mitään hätää, kunhan lähdettiin vaan tepastelemaan jäälle, kun tänne päästiin.


Koska yö oli ollut kylmä ja tänään aamulla pakkasta oli - 10 asteen verran, menin uteliaisuuttani katsomaan olivatko kaikki joutsenet lähteneet pois Silversandin rannan tuntumasta. Eivät olleet. Jäljellä oli vielä muutama joutsen. Pari laulujoutsenta ketterästi suorastaan hyppäsi lentoon jääsohjosta, kun huomasivat rannalla liikkujan. Niiden seurassa ollut kyhmyjoutsen sen sijaan näytti kömpelöltä eikä monen monituisesta yrityksestä huolimatta päässyt ilmaan, kun räpylät ei pitäneet jäällä. Iltapäivän puolella se oli pois eli oli lopulta onnellisesti päässyt siivilleen ja lentänyt avoveteen.




Täällä Silversandin hiekkarannalla nautitaan keskikesällä mahtavista auringonlaskuista.


Hankoniemen länsirannalla sijaitsevat Varisniemen kalliot ovat hankolaisille, kuten monelle Hangon ystävällekin, tuttu käyntikohde. Tämä ranta on suosittu auringonlaskujen kuvauspaikka alkutalvesta syksyyn asti ja lounaismyrskyllä täällä otetaan myrskykuvia.


"Kekkosen penkki" on tuotu paikalle kaikkien iloksi ja kiinnitetty kettingeillä maahan, jotta pysyy varmasti paikoillaan. Penkillä on mukava vaikkapa kesäiltaisin istua, nauttia maisemista ja auringonlaskuista.


Aallonmurtajan suojassa olevat venepaikat ovat hankolaisten veneilijöiden käytössä.




Tämä kuva Varisniemen kallioista on otettu eilen edellisen kuvan vasemmasta reunasta aallonmurtajan päädystä.


Kalliolle kiivetään noin sadan metrin matka metsäpolkua pitkin.


Ylhäältä on huikeat näköalat länteen ja etelään. Täällä voi käydä vaikka piknikillä tai hyvinä revontuliöinä revontulia kuvaamassa. Sotahistorialliset, tornimaiset rauniot ovat Varisniemen "tavaramerkki" ja ne muistuttavat nykyihmistä ajasta, jolloin asiat eivät olleet yhtä hyvin kuin nyt.



 


Hamnholmenin saari on Varisniemen edustalla. Ainakin yksi kyhmyjoutsenpariskunta on tehnyt pesänsä saaren kaislikkorantaan jo usean vuoden ajan. Viime keväänä pesintä tosin syystä tai toisesta epäonnistui, pari hylkäsi pesän ja jäi ilman poikasia, mutta ihan viime päiviin asti on vartioinut reviiriään ahkerasti, kun muuttavia joutsenia on tullut ruokailemaan alueelle. 




Hankoniemen etelärannalla olevan Tulliniemen lähes pari kilometriä pitkän rannan erottaa Gunnarstrandista Pallboberget. Tämän kallion laelta on aurinkoisella ilmalla, kuten tänään, suorastaan häikäisevät maisemat itään, etelään ja länteen. Idässä Gunnarstrandin rannalla kauniita, punaisia kalastajavajoja ja taaempana Länsisatama. Suoraan etelään aukeaa Suomenlahti. Maisemaan kuuluvat myös Gustavsvärnin historiallinen linnoitus- ja majakkasaari sekä puolustusvoimille kuuluva Russarön saari, joka on rajoitetusti kesäaikaan avoinna myös yleisölle. Russarössä on merenkulkua turvaava kivimajakka "Hangon silmä" sekä Ilmatieteenlaitoksen mittausasema.  





Pallbobergetin laella kasvaa kaunis mänty, jonka jokainen hankolainen taatusti tunnistaa vaikkapa valokuvasta.


Nyt ollaan takaisin Varisniemen kallioilla kuvaamassa tämäniltaista upeaa auringonlaskua!




3 kommenttia:

  1. Aivan upeita kuvia! Hanko on näköjään todella kaunis talvellakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia kommentista. Hanko on kaunis kaikkina vuodenaikoina. Tervetuloa katsomaan ja ihailemaan!

      Poista
  2. Kaunis postaus, upeat kuvat ! Terveiset Pietarsaaresta :)

    VastaaPoista