Powered By Blogger

keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Joutsenia muuttopuuhissa

Täysikuu katseli mereltä heti aamusta, joten lähdin ennen aamiaista kuvaamaan kuutamoa siltoineen. Rannassa oli aivan hiljaista, meri lähes peilityyni, muutama aste pakkasta. Joutsenetkin nukkuivat vielä omissa ryhmissään.


Aamu valkeni äärettömän kauniina ja aurinkoisena. Joutsenia lensi pohjoisen suunnalta useissa muutaman joutsenen parvissa ja suuntasivat etelämmäs. Paljon joutsenia oli kuitenkin pysähtynyt ruokailemaan tai lepäämään ennen pitkää lentomatkaa meren yli - elleivät sitten jää Uddskatanin luonnonsuojelualueen suojaisaan lahdelmaan odottamaan tuleeko vielä kylmempää.




Merivartioston alus oli matkalla länteen päin.


Henki meinasi useaan otteeseen salpautua, kun kaunistakin kauniimpaa luonnon näytelmää lähes haltioituneena seurasin. Ääneen huokaillen kaiken ympärilla olevan kauneutta en raaskinut kiertää normaalia reittiäni, joka olisi vienyt pois rannan tuntumasta, vaan palasin takaisin seuraten kuuden poikasen laulujoutsenperhettä, kun se uljaasti hiljaa lipuen matkasi jonossa seuraavalle pysähdyspaikalle tervehtien samalla lajitovereitaan.



Liekö tällä perheellä ollut rankka lento, kun ovat nokosilla


Tämä emo poikasineen tuli tervehtimään suurperhettä.



Kyhmyjoutsenpariskunta oli ilman poikasia, mitä lie tapahtunut.


Tämä poukama ei ollut mieleinen, joten matkaa jatkettiin


pienen niemen kärkeen, jossa jo oli muitakin laulujoutsenia




Aamu oli kaunis, katsoi mihin suuntaan tahansa, tämä kuva etelään Varisniemen aallonmurtajalle



Yksi nuori joutsen päätti yhtäkkiä ottaa siivet alleen, liekö vanhemmat menneet jo edellä.



Suurperhe sen sijaan jäi seurustelemaan tuttavien kanssa. Voi sitä kaakatusta ja meteliä, mikä ilmoille lähti. Vissiin matkasuunnitelmasta keskustelivat ja taisivat vähän olla eri mieltäkin asioista, kun tuli pieni nokkapokka.




Onnellisen perheen matka jatkui purjehtien kaunissa auringonpaisteessa.



Ilma oli kuulas, joten Högsåran tuulimyllyt Frej, Ilo ja Flora näkyivät haaleasti horisontissa osittain kangastuksina lähes 45 km päässä.


Iltapäivän puolella taivas veti pilveen ja useimmat joutsenet olivat lentäneet pois. Yksi neljän poikasen perhe oli kuitenkin vielä etsimässä ruokaa, tosin ensin vähän väärässä paikassa, sillä toinen vanhemmista joutui tekemään jäänmurtajan hommia poikasten seuratessa perässä ja toinen vanhemmista piti perää. Ranta ei ollut mieleinen. Hetken mietittyään ja kaakatettuaan kääntyivät takaisin ulommas ja ykskaks suorastaan hyppäsivät ohuen jään keskeltä ilmaan ja lensivät paremmalle ruokapaikalle.






Vähän piti venytellä ennen matkan jatkamista


Ollaanko kaikki valmiina?


Sitten mennään





Ei ollut paljon evästä jäljellä muiden joutsenten jäljiltä, joten tämä perhe varmaankin otti vielä illan suussa siivet alleen ja lensi ainakin muutaman kilometrin etelämmäs Suomen eteläisimpään kärkeen.





Mahtoiko tänään olla päivä, jolloin joutsenet ymmärsivät talven vääjäämättä tulevan ja että parempi vielä hyvän sään aikana lähteä talven viettoon etelämmäs. Niinhän se menee, että ensin on lähdettävä, jotta voi tulla takaisin.

1 kommentti:

  1. Oletpa ollut hyvään aikaan liikenteessä ja oikeassa paikassa kamerasi kanssa. Ihana kuvatarina, jota hyvä teksti täydentää. Toivottavasti joutsenet todella ovat lentäneet etelämmäs ja säästyvät tältä lumikaaokselta...

    VastaaPoista